sebes-alba

sebes-alba

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Balaurul bondoc de la Sebes

Spectaculos! «Balaurul bondoc», găsit la Sebeş

Paleontologul român Matyas Vremir a descoperit dinozaurul care teroriza teritoriul ţării acum 80 de milioane de ani

Scheletul „balaurului bondoc”  a fost găsit în albia râului Sebeş
Scheletul „balaurului bondoc” a fost găsit în albia râului Sebeş


Jurasic Park s-a mutat la Sebeş. Un dinozaur, vechi de 80 de milioane de ani, a fost găsit pe teritoriul României. Dinozaurul a fost descoperit de cercetătorii români de la Universitatea Bucureşti, în colaborare cu cei de la Universitatea Columbia din New York. Profesorul clujean Matyas Vremir, „tatăl" «balaurului-bondoc», a mai găsit până acum zeci de alţi dinozauri.
Acum 70-80 de milioane de ani, pe teritoriul ţării noastre trăia un dinozaur carnivor, de circa doi metri, care făcea ravagii printre „fraţii" săi ierbivori.
„Balaurul bondoc" avea circa doi metri, era biped, avea membre strânse şi oase sudate.
El era dotat cu gheare la fiecare din labele din spate, dar şi la membrele din faţă.
Vezi aici GALERIE FOTO

Clujeanul Matyas Vremir a descoperit scheletul lângă râul Sebeş, iar cu ajutorul profesorului bucureştean Zoltan Csiki şi a unei echipe de americani au reuşit să-l scoată din piatră.
„Iniţial am crezut că este un crocodil şi nu mi-a venit să cred când am realizat ce este. Dinozaurul care avea în jur de doi metri era, probabil, inteligent. Deşi nu avea o viteză foarte mare, pândea şi sărea direct pe pradă. Făcea kickboxing", ne-a spus Matyas Vremir.
Matyas Vremir s-a chinuit două luni să extragă şi să lipească oasele găsite în albia râului

Dinozaurul, scos din piatră în două luni
Scheletul „balaurului bondoc" a fost descoperit de paleontologul Matyas Vremir în septembrie 2009. Timp de două luni, împreună cu Zoltan Csiki, profesor la Universitatea din Bucureşti, au extras, lipit şi consolidat părţile găsite.
Ulterior, o echipă de la Muzeul de Ştiinţe Naturale din New York a venit să-i ajute. „Scheletul este a celui mai complet dinozaur carnivor din Europa. Deşi nu avem craniul, putem spune că este carnivor" ne-a precizat Zoltan Csiki.
Membrele anterioare măsoare circa 20 cm şi au gheare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu