sebes-alba

sebes-alba

duminică, 29 mai 2011

sebes-alba


Pe la ora 9 eram in Calimanesti, cumparand pepeni din piata modesta, dar suficienta pentru nevoile de baza.
Urme fine de turisti si din ce in ce mai putini negustori cu de-ale vacantei. Perla statiunilor de pe valea Oltului, Calimanesti – Caciulata isi pierde din glorie treptat. N-as vrea sa dau asa o sentinta tragica. Poate se mai zbate cineva si pentru zona asta. Ramane de vazut.
Oricum ar fi, la manastirea Cozia este mereu aglomerat. De la banuti aruncati in fantana pana la sfintirea masinilor, tot enoriasul gaseste in ce sa-si puna speranta pentru vremuri mai bune.
In jurul orei 11:30 admiram hotelurile falnice din Sibiu. De aici am urmat pentru un timp indicatoarele spre Medias, pentru ca la un moment dat sa gasim panoul mare si salvator care separa Sebes de Medias.
Dupa o ora ne plimbam in piata Primariei, in fata bisericii evanghelice din Sebes.
Orasul a fost intemeiat in secolul al XII-lea de colonistii sasi veniti la chemarea regelui Ungariei. In Sebes s-au stabilit populatii provenite din zona Rinului si a Moselei (regiunea Luxemburgului si a vestului Germaniei de astazi).
Bildung ist Freiheit - Educatia este libertate
Biserica Evanghelica
Parc centru
Primaria Municipiului Sebes
Alte obiective de atins in Sebes ar fi :
Rezervatia Naturala Rapa Rosie este situata la doar 3 km de orasul Sebes, pe drumul ce leaga aceasta localitatea de satul Daia Romana, in partea de nord.
Din pacate am aflat despre ea prea tarziu. Cititi mai multe informatii aici [click].
Albumul meu foto al orasului Sebes este aici [click].
Ce avea sa marcheze in mod deosebit prima zi din calatorie de abia acum se infatisa inaintea ochilor nostri : cetatea bastionara Alba Carolina.
Cetatea din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul cetatii a fost intocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.
Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au inceput la 4 noiembrie 1715, cand s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat imparatului, situat pe latura de nord a cetatii.
Pentru o vizita completa, este indicat sa urmati ordinea portilor cetatii si sa aveti mereu ochii larg deschisi pentru ca la tot pasul veti fi incantati de arhitectura, stil, costume specifice si monumente.
Catedrala Reintregirii Neamului constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918
Catedrala Romano - Catolica - Ridicata în secolul XIII, este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice.
Palatul Arhiepiscopiei
Toate acestea se afla in jurul portii a IV-a.
Poarta a IV-a
Inaintand spre poarta monetariei, ajungem la :
Amplasata in fata Palatului Princiar, statuia lui Mihai Viteazul a fost realizata in bronz de catre sculptorul Oscar Han (1968).
Muzeul Unirii este adapostit in Cladirea Babilon din 1968, care prin bogatia plastica a fatadelor reprezinta cel mai important monument de arhitectura romantica din oras.
Sala Unirii - In aceasta sala a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918.
Program :
Marti – Duminica : 10:00 – 19:00
Tarife :
Adulti : 7 lei
Tarif elevi, studenti, pensionari : 3.5 lei
Ghidaj (muzeu + sala Unirii) : 24 lei
Ghidaj special : 100 lei
Filmat : 30 lei
Fotografiat : 15 lei
In muzeu si in sala Unirii exista magazine de suveniruri, unde gasiti cani, insigne, tricouri, chiar si steaguri dacice. Merita o privire.
La Poarta Monetariei exista un punct de taxare, dar nu foarte aspra. Recomand cu mare caldura sa intrati pentru ca nu veti regreta. Pe cuvant de cercetas! :)

Tunel de acces catre platforma de artilerie
Platforma de artilerie. In fiecare sambata la ora 12, cele 3 tunuri de epoca pot fi vazute executand o salva de onor in cinstea arborarii drapelului municipiului Alba Iulia
Depasind tunelul, ajungem la mici terase amenajate pentru a putea vedea o panorama superba asupra orasului.

Click pentru dimensiunea reala
Pentru a ajunge la poarta a III-a, de aici trebuie sa va intoarceti pe unde ati intrat si ati platit taxa. Altfel, labirintul zidurilor e destul de complex.
Poarta a III-a
Obeliscul Horea, Closca si Crisan - a fost ridicat in anul 1937, inchinat memoriei conducatorilor rascoalei de la 1784-1785.El a fost realizat din granit de catre arhitectul E. Mihaltan si sculptorul Negrulea.
Poarta a II-a
Poarta I-a
Pentru ca in prima zi am ajuns undeva peste ora 13, am ratat ceremonia de schimbare a garzii. Astfel ca a doua zi de dimineata am revenit la cetate pentru o alta plimbare.
In fata catedralei Reintregirii este parcul Unirii, frumos amenajat si cu terase dragute.





La plecare am oprit putin in piata Alessandria pentru ultima fotografie :
Copie a statuii Lupa Capitolina din Roma, care a fost daruita orasului Alba Iulia in 1933 de orasul Alessandria, din nordul Italiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu