sebes-alba

sebes-alba

sâmbătă, 23 aprilie 2011

VALEA SEBESULUI

Valea Sebesului


Dealurile piemontane si podisurile
La nord de localităţile Pianu de Sus, Sebeşel, Săsciori, Deal şi Cărpiniş, situate la contactul dintre Munţii Şureanu şi Cindrel şi culoarele depresionare al Orăştiei la vest şi al Apoldului la est, se desfăşoară o treaptă de tranziţie constituită din dealuri piemontane. Acestea sunt cuprinse între aproximativ 650 şi 400 m şi înaintează către Valea Mureşului şi cea a Secaşului Mare sub forma unor promontorii, fragmentate de o serie de văi relativ largi. Reprezentând o zonă de trecere între munţi şi cele două regiuni depresionare, dealurile piemontane sunt constituite în partea lor sudică de o fâşie îngustă de şisturi cristaline, iar la vest de Sebeş, în Culoarul Orăştiei, peste şisturi s-au depus conglomerate, gresii şi argile.

La est de Valea SebeÅŸului, în culoarul depresionar al Apoldului, aspectul general al culmilor este uniform, cu înÅŸeuări nu prea largi ÅŸi cu versanÅ£i mult mai domoli. ÃŽn aceste dealuri se întâlneÅŸte nivelul de 450 – 550 m altitudine. ÃŽnălÅ£imile sunt date de Dealul Miglii (574 m), Dealul Dosului (568 m), Dealul Reciu (516 m), Dâlma (502 m), Vf. Dealului (512 m), Culmea Lacului (607 m). Altitudinile mai scăzute ÅŸi pantele mai line au determinat utilizarea predominant agricolă ÅŸi viticolă a acestor dealuri, pădurile păstrându-se doar pe unele culmi. ÃŽn continuarea spre nord a dealurilor piemontane din culoarul Apoldului dar separate de valea largă a SecaÅŸului Mare, se întinde PodiÅŸul SecaÅŸelor cu înălÅ£imi cuprinse între 300 ÅŸi 500 m. ÃŽn unele locuri, alunecările de teren ÅŸi eroziunea în substratul de roci friabile au creat forme interesante, cum este Râpa RoÅŸie de lângă oraÅŸul SebeÅŸ, important punct de atracÅ£ie turistică ÅŸi rezervaÅ£ie naturală.


Culoarele depresionare

La nord de dealurile piemontane, de-a lungul râurilor MureÅŸ ÅŸi SecaÅŸul Mare, se întâlnesc două arii depresionare numite Culoarul Orăştiei ÅŸi Culoarul sau Depresiunea Apoldului, formate dintr-o asociere de câmpuri ÅŸi ÅŸesuri aluviale dispuse în trepte. ÃŽn Culoarul Orăştiei, la nord de satul Pianu de Sus, MureÅŸul a format terase inferioare numite de localnici „câmpuri”. Acestea sunt în mare parte cultivate cu cereale ÅŸi plante tehnice. Culoarul depresionar al Apoldului se caracterizează, de asemenea, prin terase, iar luncile afluenÅ£ilor secundari (Pianu, Câlnic, Gârbova, Dobârca, Apoldu) prezintă sectoare mlăştinoase mai ales în zonele de confluenţă.

Clima

PoziÅ£ia geografică a Văii SebeÅŸului, în jumătatea de vest a ţării, pe versantul nordic al CarpaÅ£ilor, determină existenÅ£a unui climat continental moderat, cu slabe nuanÅ£e de excesivitate în regiunile depresionare ÅŸi de podiÅŸ ÅŸi cu nuanÅ£e mai umede în regiunile montane. Climatul este influenÅ£at în primul rând de circulaÅ£ia generală a aerului, predominând circulaÅ£ia nord – vestică, care aduce mase de aer umed, urmată de cea sudică ÅŸi sud – vestică, cu mase de aer cald tropical, precum ÅŸi de circulaÅ£ia nordică ÅŸi nord – estică cu mase de aer rece de origine polară.

Reteaua hidrografica

Existenţa precipitaţiilor abundente şi a rocilor cristaline a favorizat dezvoltarea unei reţele hidrografice foarte bogate, în special în regiunea montană. Ca urmare, izvoarele şi pâraiele apar foarte frecvent, înregistrând o densitate maximă în etajul montan superior şi subalpin, unde au însă un caracter temporar. Alături de apele curgătoare, în etajul subalpin din imediata vecinătate a Văii Sebeşului se întâlnesc câteva lacuri glaciare deosebit de pitoreşti, iar de-a lungul Sebeşului s-au construit patru lacuri de acumulare cu funcţii hidroenergetice şi de alimentare cu apă.

Raurile

SebeÅŸul este un râu tipic de munte, cu izvoarele în etajul subalpin, pe versantul sudic al culmii Cindrel – Frumoasa, în apropiere de curmătura ÅžtefleÅŸti, având o lungime de 93 km ÅŸi o suprafaţă de 1289 kmp. De la izvoare ÅŸi până la vărsarea în Lacul OaÅŸa, pe o distanţă de 22 km, poartă numele de Frumoasa, străbătând la început o vale relativ largă cu numeroase meandre. De la confluenÅ£a cu pârâul Tărtărău, lung de numai 6 km, Frumoasa îşi îndreaptă cursul direct spre nord, valea se îngustează foarte mult făcând o serie de cotituri. ÃŽnainte de vărsarea în Lacul OaÅŸa, Frumoasa primeÅŸte pe dreapta pârâul Curpătu, lung de 8 km. SebeÅŸul îşi dobândeÅŸte cei mai mulÅ£i afluenÅ£i din MunÅ£ii Cindrel: Cibanul, Bistra, Dobra, Nedeiul, Valea Varului ÅŸi BredeÅ£elul. Din MunÅ£ii Åžureanu coboară Prigoana, ÅžuÅŸul, Gâlceagul, Pârâul GroÅŸeÅŸtilor, Valea MiraÅŸului, Valea Mărtiniei, Valea Beiului ÅŸi Răchita. După ieÅŸirea din munÅ£i, în largul culoar depresionar al Apoldului, SebeÅŸul primeÅŸte pe dreapta cel mai important afluent al său, râul SecaÅŸul Mare.

Lacurile

Pe cursul superior ÅŸi mijlociu SebeÅŸul prezintă un important potenÅ£ial hidroenergetic. Ca urmare s-au construit de-a lungul său patru lacuri de acumulare: OaÅŸa, Tăul Bistrei, Obreja de Căpâlna ÅŸi PetreÅŸti. Lacul OaÅŸa , dat în folosinţă în anul 1980, este cel mai mare, cu un volum de 136 milioane mc, întinzându-se pe circa 5 km în spatele unui baraj de anrocamente, înalt de 91 m. La confluenÅ£a SebeÅŸului cu Bistra ÅŸi cu MiraÅŸul se află lacul Tăul Bistrei, dat în folosinţă în anul 1983, cu un volum de 21 milioane mc. Lacul Obreja de Căpâlna, dat în folosinţă după anul 1984, este mult mai mic ca volum ÅŸi suprafaţă. Datorită altitudinii relativ reduse, în bazinul propriu-zis al Văii SebeÅŸului nu există lacuri glaciare, însă în munÅ£ii din imediata vecinătate se întâlnesc câteva din ele care, deÅŸi nu sunt de dimensiuni mari dau peisajului un farmec aparte. Astfel, la nord de culmea Cindrel – Frumoasa, se află lacurile Iezerul Mare ÅŸi Iezerul Mic, iar la est de culmea Åžureanu – Cârpa sunt lacurileÅžureanu, Iezerul ÅŸi IezeraÅŸul. Iezerul Åžureanu se găseÅŸte la obârÅŸia văii Cugir, la 1750 m. ÃŽmpreună cu mlaÅŸtina care-l înconjoară este declarat rezervaÅ£ie naturală.

Vegetatia si fauna

Ca urmare a dispunerii reliefului în trepte, de la circa 200 m până la 2244 m, în bazinul SebeÅŸului sunt reprezentate principalele etaje de vegetaÅ£ie care se succed de la pădurile de stejar până la pajiÅŸtile alpine. Etajul pădurilor de stejar este reprezentat prin câteva petice de pădure în PodiÅŸul SecaÅŸelor ÅŸi în dealurile piemontane. ÃŽn luncile SebeÅŸului apar zăvoaie constituite din plop alb, plop negru, salcie albă, salcie roÅŸie, arin. Pe măsură ce creÅŸte altitudinea, între 500 – 700 m, îşi face apariÅ£ia etajul pădurilor de gorun, care ocupă dealurile piemontane, precum ÅŸi treapta inferioară a MunÅ£ilor Åžureanu ÅŸi Cindrel. Alături de acesta se mai întâlneÅŸte carpenul, mesteacănul, fagul.

Pe relieful mai înalt, între aproximativ 700 – 1400 m se întinde etajul pădurilor de foioase în amestec cu răşinoase. Peste 1400 m se află etajul pădurilor de răşinoase, constituit predominant din molid, alături de care apare ÅŸi bradul. Larga desfăşurare a tuturor etajelor de vegetaÅ£ie a permis existenÅ£a unei faune cinegetice bogate. Astfel, în pădurile de stejar ÅŸi de gorun trăiesc: iepurele, vulpea, dihorul, mistreÅ£ul căpriorul. Avifauna este reprezentată prin: prepeliţă, potârniche, fazan. ÃŽn pâdurile de fag ÅŸi molid din MunÅ£ii Cindrel, Lotru ÅŸi Åžureanu trăieÅŸte un număr apreciabil de mamifere ca: mistreÅ£ul, cerbul, căpriorul, ursul, lupul, vulpea, râsul, pisica sălbatică, jderul.


Dintre păsări se remarcă: cocoşul de munte, ierunca, gaiţa de munte. În zona alpină ajung lupii şi urşii atraşi de numărul mare al turmelor de oi ce vin vara. În căldarea Iezerul Mic din Munţii Cindrel, se găseşte o colonie de capre negre care provine din Munţii Lotru. Avifauna zonei alpine este reprezentată prin: prundăraşul alpin care cuibăreşte pe platoul Frumoasa (această specie fiind considerată relict glaciar, endemic peisajului alpin) şi pasărea omătului (raritate arctică de pasaj).


Rezervatii si monumente ale naturii

În vederea păstrării în condiţii optime a unor peisaje naturale deosebite, precum şi a ocrotirii unor specii de plante şi animale sălbatice, componente ale unor medii de viaţă particulară, fenomene naturale de o frumuseţe aparte dar şi cu valoare ştiinţifică, pe Valea Sebeşului, în Munţii Cindrel şi Şureanu din imediata ei vecinătate au fost declarate mai multe rezervaţii. Rezervaţia complexă Râpa Roşie , cuprinde formaţiuni geologice caracteristice, create de eroziune şi şiroire, care dau peisajului un aspect impozant precum şi o floră particulară cu multe elemente rare şi endemice. Are o suprafaţă de 25 de ha şi este situată în extremitatea sud-vestică a Podişului Secaşelor, pe malul drept al Secaşului Mare, la circa 4 km de oraşul Sebeş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu